Akıllı Mercek (En İyi)

Akıllı lens ya da akıllı mercekler göz için kullanılan ve yapılan bir terminolojik kavram olarak tanımlanabilir. Gözde bulunan odaklama seviyesinin yaklaşık olarak %70 kadarı saat camı şeklinde olan kornea tabakasından oluşmaktadır. Geri kalan %30’luk kısmı ise göz merceği tarafından sağlanmaktadır. Göz merceği erken yaşlarda hem uzak mesafeye hem de yakın mesafeye odaklama yapabilen güce sahiptir.

Yaş ilerledikçe ortalama olarak 45 yaş ve sonrasında odak değiştirme düzeyi azalma gösterir ve yakını ya da uzağı görememe durumu başlar. Bununla beraber okuma zorluğu meydana gelir. İnsanlar yakını görebilmek, yakındaki bir yazıyı okuyabilmek ya da yakın çevredeki bir işi yapabilmek amacı ile yakın gözlüğü kullanmaya başvurur. Göz merceği yaş ilerledikçe odaklama özelliğini kaybettiğinden dolayı saydamlığını da kaybeder ve katarakt adı verilen rahatsızlık meydana gelir. Hem uzak hem de yakını görme hastalığı katarakt sonucu ortaya çıkmış olur.

Katarakt hastalığı gelişme göstermeye başladıktan sonra uzağı görememe durumu ile karşı karşıya kalan kişilerde kataraktın daha ileri bir seviyeye ulaşmaya başladığını kanıtlamaktadır. Katarakt tedavisi olarak da suni mercek takılması yani akıllı mercek ya da akıllı lens adı verilen uygulama yapılması sağlanmaktadır. Bununla beraber akıllı mercek nedir diye sorulduğunda da akla bu uygulama gelmektedir.

Akıllı Mercek Ne Demek?

Akıllı mercek adı verilen katarakt tedavisinde kullanılan işlem, akıllı mercek ne demek ve ne anlama gelir sorusunu beraberinde getirmektedir. Göz içi lens olarak da bilinen suni ve akıllı mercekler cam yüzeyden yapılan, gözün içerisine yerleştirilen ve kataraktın ömür boyu yerini alan parçalar olarak bilinir. Çeşitli türleri olmasının yanı sıra son yıllarda kullanımı oldukça artmıştır. Katarakt ameliyatı esnasında gözde meydana gelen sertleşen, kesifleşen ve görme yetisini azaltan lens uygulaması ile birlikte görmeyi sağlayan yapay özellikte olan mercekler yerleştirilmektedir. Göz yapısı açısından lazere uygunluk sağlanıp sağlanamaması durumunda da bu uygulamanın duruma göre kullanılabildiği bilinir. Gözlük kullanımı bu uygulama ile kalkar. Bir diğer ifade ile trifokal lensler olarak da bilinmektedirler.

Akıllı Mercek Hakkında Bilgi

Akıllı mercek bir diğer adı ile adlandırılan akıllı göz içi lens, son zamanlarda görme bozukluğu ile doğru orantılı olarak kullanım sıklığının arttığı uygulamalardan biri olarak tanımlanabilir. Eski zamanlarda sadece tek bir çeşit ile kullanımı sağlanırken son yıllardaki teknolojik gelişmeler ile birlikte çeşitleri de artan bir uygulama olmuştur. Katarakt hastalığının görülmesi ile birlikte kişiye bir tanı ve tedavi yöntemi belirlenmektedir. Bu kişiden kişiye değişebilen, kişinin göz yapısına bağlı olarak farklılık gösteren bir durumdur. Kullanılan lens çeşidinin göze uygunluk sağlaması ve göz için gereken tedaviyi yerine getirmesi önem arz eden bir durumdur.

Akıllı göz içi lensler, gözlük kullanımını ortadan kaldırması ile birlikte günlük hayatı daha kolay bir hale getirmiş ve kişilerin hayatındaki görme zorluklarının en aza indirilmesi konusunda büyük rol oynamıştır. Gözlüğün kullanımı zaman zaman olumsuz durumlara ve zorluklara yol açsa da akıllı lens uygulamasından sonra kişilerde bu sorun görülmemiştir. Hastanın odaklanma isteğine ve görüş alanına göre esneklik sağlayabilirken, kişi için tüm mesafeleri kaliteli ve net bir hale getirir. Bu da daha kaliteli görüş meydana gelmesine olanak tanıyan bir durum olarak karşımıza çıkar. Gözlükten daha fazla ihtiyaç duyulan bu uygulama uzağı ya da yakını, her ikisini de daha iyi ve net bir şekilde görmeyi sağladığı için tercih edilme oranı daha yüksektir. Bu kişilerde ileride meydana gelebilecek katarakt olasılığı en aza inmiştir.

Zaman içerisinde deforme olan gözlerin yerine bu uygulama ile lensler yerleştirildiği zaman odaklama ve netlik problemi ortadan kalkmış olacaktır. Bunlar akıllı mercek hakkında bilinmesi gereken temel olarak değerlendirilebilir. Kişilerin de bu bilgileri uygulamayı yaptırmadan önce ayrıntılı bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir. Akıllı mercek, Türkiye’nin hemen hemen her ilinde yapılan bir uygulama olarak bilinir. Fakat akıllı mercek uygulaması Ankara, İstanbul gibi daha büyük ve gelişme gösteren yerlerde daha deneyimli ve tecrübeli hekimler tarafından yapılmaktadır.

Akıllı Mercek Çeşitleri Nelerdir?

Akıllı lens ya da akıllı göz içi mercek olarak bilinen akıllı mercekler, yakın, orta ya da uzak tüm mesafelerde bilinen kusurları ortadan kaldırabilmekte ya da düzeltebilmektedir. Gözün içine yerleştirilen bu mercekler halk arasında ise akıllı lens olarak tanımlanır ve böyle bilinir. Katarakt hastalığı nedeni ile gözde var olan doğal mercek göz içerisinden çıkarılır ve yerine yapay olan mercekler konulur. Astigmat, presbiyopi, miyop, hipermetrop gibi görme kusurunun ortadan kaldırılmasında mercek uygulaması yapılmaktadır.

Multifocal çok odaklı olan göz içi akıllı mercekler aynı zamanda tüm mesafelerde görme kusuru tedavisini sağlayan bir çeşit olarak bilinir. Ameliyat öncesinde tıbbi ölçüm ve teknik ölçümler ile birlikte göz yapısı uygunluğuna ya da görüşteki beklentiye bağlı olarak farklı türlerde akıllı mercek uygulaması yapılabilmektedir. Ameliyat öncesinde iyi düşünmek ve iyi bir karar vermek kişi için en uygun olan durumlardan biridir. Adı geçen akıllı lens ya da akıllı mercek çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Monofokal Torik Olan Göz İçi Akıllı Mercekler: Uzak mesafe ile ilgili sıkıntısı olan göz kusurlarını ortadan kaldırmasının yanı sıra astigmat görüş kusuru ya da hatalarının da tedavi edilmesinde rol oynar.
  2. Trifokal Olan Göz İçi Akıllı Mercekler: Tüm mesafede olan görüş kusurlarının; uzak, orta ya da yakın görme bozukluklarının ortadan kaldırılması veya düzeltilmesi gibi durumlarda trifokal akıllı merceklerin kullanımı sağlanır.
  3. Monofokal Olan Göz İçi Akıllı Mercekler: Sadece uzak mesafe ile ilgili sıkıntısı olan gözlerin tedavisinde kullanılan bir mercek çeşidi olarak bilinir. Bu mesafe sorunu ile ilgili sorunu olan gözlerin tedavisinde monofokal akıllı merceklerin kullanımı sağlanır.
  4. Trifokal Torik Olan Akıllı Mercekler: Tüm görüş açılarında; uzak, yakın ya da orta mesafede meydana gelen görme kusurlarının düzeltilmesi ya da ortadan kaldırılması gibi durumların yanı sıra astigmat hastalığının da ortadan kaldırılmasında kullanılan bir mercek çeşidi olarak tanımlanabilir.

Akıllı Mercek Nasıl Takılır ve Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Akıllı lens uygulaması 40 ila 50 yaş üzeri hastalarda kullanılmaktadır. Genel olarak bu yaş grubu kişilerde katarakt hastalığı meydana geldiği için yakın ya da uzak mesafeyi görememe ya da az görme durumu ortaya çıkmaktadır. Gözlük kullanmak istemeyen ve göz yapısının akıllı merceklere uygunluk sağlaması durumunda kişiler bu uygulamayı talep edebilmektedir. Bunun yanı sıra astigmatizm hastalığı bulunan kişilerde de görme kusurunu ortadan kaldıran çeşitleri vardır. Gözlük verilirken astigmatizm hastalığının düzeltilmesi gibi ameliyat sonrasında da akıllı mercek ile astigmatizmin düzeltildiği görülmektedir. Uygulamanın yapılmasının yanı sıra işlemin nasıl yapıldığı ve akıllı mercek nasıl takılır sorusuları da beraberinde gelmektedir.

Katarakt ameliyat esnasında gözde yer alan doğal mercek alınıp yerine trifokal adı verilen yapay mercekler yerleştirilmektedir. Bu lens takıldıktan sonra tekrar gözden çıkartılmasına gerek yoktur çünkü trifokal lens ile hastaya ömrü boyunca sağlıklı bir biçimde kullanabileceği türden lens takılmış olur. Lensler takılırken uygulanan ameliyat ise başarı oranı dünyada en yüksek seviyede olan fakoemülsifikasyon yolu ile yapımı sağlanan katarakt ameliyatı olarak bilinir. Damla yardımı ile uygulaması sağlanır ve isteğe bağlı olarak hastalara sakinleştirici de yapılır. Ameliyat sonrası hastanın iyileşme durumuna göre ve doktorun da hasta hakkında aklında soru işareti kalmamasına göre taburcu olması süresinde değişiklikler meydana gelebilir.

Ameliyat Esnası ve Sonrası Hakkında Bilgi

Ameliyat sonrasında hastaya reçete edilmiş olan göz damlasının düzenli bir şekilde kullanılması önem arz eden durumlardan biridir. Ameliyat sonrası ilk bir hafta hastanın yüz üstü yatmaması gerekir. 5 gün kadar bir süre boyunca gözün su ile teması sağlanmamalıdır. Hastalar ameliyattan 2 gün sonra günlük hayatına devam edebilir. Ameliyat sonrasındaki ilk kontrol, hekim tarafından sağlanır. Devamındaki kontroller ise 6 aylık aralıklar ile sürer ve hasta tamamen iyi duruma gelinceye kadar izlencesi sağlanır. Ameliyatın riski hiç yoktur denemez ancak riski en aza indirmek için yapılması gereken ve uygulanan bazı durumlar vardır.

Operasyon esnasında gözün mikroptan uzak durması ya da mikrop almaması için sterilizasyon işleminin düzgün ve eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Bunun yanı sıra operasyonun başarı oranı hekimin tecrübe ve deneyimine, kullanılmış olan mercek kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Optimum koşullar sağlandığı zaman riskler en aza indirilir ve operasyon başarılı bir şekilde tamamlanır. Hastaların ameliyat olmadan önce akıllı mercek göz ameliyat yaptıracağı hekimi ve kullanılmasını istediği merceğin niteliklerini iyi araştırması, tek bir kişiden değil, deneyimli ve tecrübeli kişilerden bilgi alması hasta adına fayda sağlayan durumlardır.

Akıllı Mercek Uygulamasının Kişiye Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Akıllı lens uygulaması pek çok görme bozuklukları ya da çeşitlerinin önüne geçen ya da ortadan kaldırılmasını sağlayan bir ameliyat türü olarak tanımlanabilir. Akıllı lens uygulamaları hekimler tarafından göz muayenesi yapıldıktan sonra değerlendirilmeye alınır ve operasyonun yapılıp yapılmayacağı kararına varılır. Bu değerlendirme kapsamında kişide var olan görme bozukluğu haricinde kişinin sağlık durumu ve yaşı gibi unsurlar da önemli olan durumlar olarak bilinir. Akıllı mercek uygulamasına kişinin kabul etmesi sonucunda başlanmaktadır. Bu operasyonun sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ortalama olarak 10 dakika kadar bir süre içerisinde, kısacası kısa sürede tamamlanan bir operasyon olarak bilinir.
  2. Akıllı mercek sonucunda takılmış olan göz içi mercekler ömür boyu kullanım kolaylığı sağlar. Sonradan değiştirme gibi bir zorunluluğu yoktur.
  3. Ameliyat olan kişilerde ameliyat sonrasında göz numarasında ilerleme görülmez.
  4. Operasyon sonunda görme kalitesinde ve görme netliğinde ciddi bir şekilde artış gözlenmiştir.
  5. Akıllı lens ya da merceklerin sağladığı fayda sayesinde birden fazla odak mesafesi gözlüksüz bir şekilde görülebilir.
  6. Operasyon esnasında herhangi bir sızı, ağrı ya da acı hissetmez. Bu, kişiler için kolaylık sağlayan bir durumdur.
  7. Katarakt tedavisinde akıllı mercek sayesinde kişide katarakt hastalığı tekrar etmez, bir daha bu hastalığın oluşumu meydana gelmez.
  8. Göz kırpma problemi yaşanan bazı durumlarda lazer tedavisi ile düzelmeyecek göz numarasına sahip olan kişilere uygulanan bir operasyon olarak bilinir.
  9. Bu operasyon sonrasında hasta hastanede kalmaz, uzun süre hastanede yatmaz.

Akıllı Mercek Fiyatları Hakkında Bilgi

Hasta olan kişiler için tüm mesafelerde göz kırpma gibi kusurların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan akıllı mercek ya da akıllı mercek fiyatları, lens kalitesi ya da menşeine göre farklılık gösteren bir durumdur. Bu durumların yanı sıra akıllı mercek fiyatı belirlenirken dikkate alınan bir diğer durum da hastanın ihtiyaç duyduğu konular olarak bilinir. Astigmat hastalığına sahip olan kişiler göz numarasına göre yaptıracağı akıllı lenslerin fiyatları farklılık gösteren bir durum olacaktır. Bunun haricinde üretici olan firmaya göre akıllı mercek fiyatında farklılık gözlenmektedir. Göz kırpma gibi kusurların yanı sıra katarakt cerrahisinde kullanımı sağlanan akıllı lenslerin fiyatları belirlenirken ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve ameliyat sonrasında meydana gelecek tüm maliyetler dikkate alınmalıdır. Tüm bunların yanı sıra en iyi akıllı mercek takılması durumunda markaya da bağlı olarak fiyatlar farklılık gösterir.

Akıllı Mercek Markaları Hakkında Bilgi

Dünya üzerinde bulunan yüzden fazla hatta yüzlerce göz içi merceklerin üreticisi olarak faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır. Çok fazla mercek üreticisi olsa da Avrupa ve ABD’de uygulama ve kullanma izni bulunan FDA onayı alan, üç odağı bulunan mercek üreticisi az sayıda bulunmaktadır. Bunların en başında Alman Zeiss ve Amerikan Alcon gelmektedir. Bunlar bilinen akıllı mercek markaları arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra Türkiye’de VSY adlı firma da bu türde olan lenslerin üretimini sağlamaktadır. Zeiss firmasına ait olan trifokal lensin adı AT Lisa trifokal olarak bilinir. Alcon firmasına ait olanın adı ise Panoptix olarak tanımlanmaktadır. Bilinen bu iki isim de en iyi akıllı mercek markası kategorisinde yer almaktadır.

Akıllı Lenslerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Akıllı lenslerin kullanım alanları göz ile ilgili bulunan bazı hastalıklar ile ilgilidir. Göz içerisinde yer alan doğal merceğin çeşitli nedenlere bağlı olarak fonksiyonel durumunu kaybetmesi ve berraklığını yitirmesi halinde kullanım sağlanan bir işlem olarak bilinir. Bilinen ve uygulanan en önemli kullanım özelliği ise katarakt hastalıklarıdır. Berraklık ve saydamlık özelliklerini kaybetmiş olan göz lensinin kapsülden çıkarılıp yerine suni bir lens takılması prensibine dayanan bir işlemdir. Tek bir lens ile orta, uzak ve yakın mesafeler gibi, bu mesafelerde yer alan nesnelere eş zamanlı olarak odaklanma özelliğini sağlar. Akıllı ve modern olan bu lens tipleri kontakt lens ya da gözlük gibi diğer faktörlerin kullanımı azaltmaya fayda sağlar.

Akıllı Lenslerin Meydana Getirdiği Yan Etkiler Nelerdir?

Lense ya da kişinin kendisine bağlı olarak akıllı merceklerin göstermiş olduğu bazı yan etkiler de gözlenmiştir. Işık fenomeni olarak bilinen yan etki göz içi lensler ile bağlantısı bulunan bir yan etkidir. Birden daha çok mesafeden gelmiş olan ışığa odaklama yapan lensin sebep olduğu daha fazla derece olan görme bozukluğu olarak bilinen ışık olayıdır. Işık kaynaklarının etrafında ya da düşük aydınlatma koşullarında görülebilen bir yan etki olarak bilinir. Bu yan etkiyi bazı kişiler rahatsız edici bulsa da zaman içerisinde alışmaktadır. Bunun yanı sıra göz içi merceklere uyum sağlamayan ya da meydana gelebilen yan etkiden daha çok rahatsız olabilecek hasta grubu da vardır. Kontrast duyarlılığında azalma meydana gelmesi de bir diğer yan etkilerden biri olarak bilinir. Bunun sebebi farklı yerlerden ve mesafeden gelen ışığın retinada odaklama yaparken ayrılması olarak bilinir. Bu sebepten dolayı multifokal etkinin korunması için görüntü kalitesinden ödün verilmesi gerekmektedir.

Yan etkilerin meydana gelmesinde etkili olan durumlardan biri ise lenslerin doğru seçilememesi olarak tanımlanabilir. Doğru seçilmediği için mercek göze uygunluk sağlayamaz. Lenslerin göze uygunluk sağlamama durumu bu gibi yan etkileri beraberinde getirmektedir. Akıllı lensleri seçerken akıllı mercek en iyi marka seçmenin yanı sıra gözler için hangisinin daha uygun olduğuna karar vermek gerekmektedir. Hastalığın çeşidine ve ilerleme seviyesine göre lens seçimi değişmektedir. Bu sebepten dolayı akıllı mercek seçiminde iyi araştırma yapılmalı ve hekimlerin söylediği tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde böyle olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

LENSLER

MONOFOCAL

BIFOCAL

TORIC IOLs

Total Presbyopia Correction IOL

VİSKOLASTİKLER

ALSAVISC DISPERSIVE

ALSAVISC COHESIVE

OFTALMİK BIÇAK

KORUMASIZ

KORUMALI

SPONGE

MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ

dRRec

MicroREC ClickNFit