Akıllı Mercek

Akıllı Mercek

Her insanda gözlerinin içinde doğal bir lens bulunmaktadır. Bu lens elastik ve saydamdır. Lens, bakılan uzaklığa göre şekil değiştirerek odaklanmaktadır. Yaş ilerledikçe gözlerde bulunan lensler ilk olarak esnekliğini kaybediyorlar. İlerleyen yaşlarda da saydamlığını kaybedip, katarakt oluşuyor. Eski dönemlerde bu sorun gözlüklerle giderilmeye çalışılıyordu. Günümüzde ise akıllı merceklerle bu sorun tamamen ortadan kaldırılmıştır.

Akıllı Mercek Nedir?

40 yaş sonrası esnekliğini kaybeden lensler, yenisiyle değiştirilebilir özelliktedirler. Özelliğini kaybederek deforme olmuş doğal lensin yerine takılan yapan merceğe akıllı mercek denilmektedir. Akıllı mercek, halk arasında “akıllı lens” olarak da bilinmektedir.

Akılla mercekler, katarakt ameliyatıyla birlikte hastalara takılmaktadır. Mercek takılan hastada göz numarası bir daha ilerlemiyor. Katarakt ameliyatı bir defa yapıldıktan sonra bir daha katarakt oluşmuyor.

Akıllı Mercek Çeşitleri Nelerdir?

Göz içi lensleri; monofokal (tek odaklı), multifokal (çok odaklı) ve trifokal (3 odaklı) olarak üçe ayrılıyorlar.

Monofokal lensler, Sadece uzağı görememe sorunu yaşayan hastaların göz tedavisinde kullanılıyorlar. Katarakt ameliyatında hastaya bu lensler takıldıktan sonra uzak gözlüğü kullanılmamaktadır. Ancak hasta, yakın okuma gözlüğü kullanmaktadır.

Multifokal lensler, uzak ve yakını görememe sorunu yaşayan hastaların göz tedavisinde kullanılıyor. Ameliyattan sonra hastanın uzak ve yakın gözlükleri kullanması gerekmiyor.

Trifokal lensler, Uzak, yakın,orta gibi bütün mesafelerde görme sorunu yaşayan hastaların göz tedavisinde kullanılıyor. Bu lenslerin takılmasından sonra kişi gözlüksüz kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir, televizyon seyredebilir, kısaca günlük hayatını gözlüksüz sürdürebilir.

Kişiye hangi merceğin uygun olacağı detaylı tetkikler sonrasında, gözün yapısına göre doktor karar vermektedir. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde kesintisiz görüş kalitesini yükselten akıllı lensler geliştirilmiştir. Bu lenslerin neler olduklarını ve özelliklerini sitemizden inceleyebilirsiniz.

Akıllı Göz Merceği Nedir? yazımızdan da akıllı göz merceklerinin hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Monofokal Lens Çeşitleri

Alsanza IOL (ALSEE)

Hafif küresel aberasyon düzeltmesiyle kornea pozitif küresel aberasyonları kontrol etmek için tasarlanmıştır. 24H asferik düzeltme, genç adaptif göz davranması nedeniyle uzunlamasına odakla zayıf küresel bırakıyor. Ayrıca düşük ışık ve fotopik koşullarda sürekli kontrast hassasiyeti sağlıyor. +0,25 ile daha duyarlı sapma kontrolü elde ediliyor (Uluslararası standart sapma +0,4). Malzeme hidrofobik akrilikten üretilmiş olup, boyutu 6.00 mm’dir.

Aspheric IO

Zaraccom Lenses IOL ürün yelpazesi içinde yer alan lensler 0 hidrofobik malzemeden üretilmiştir. PCO oranını azaltmak için 360 derece, kare kenarlı tasarıma sahiptir. Aberasyonsuz optik, büyük bir alan derinliği sağlar. Optik veya anatomik olarak merkezden dağıtıldığında ” Yüksek Sıralı Aberasyon”‘lara neden olmaz. Kornea aberasyonundan bağımsız olduğundan cerrahlara güvenli ve güvenilir bir seçenek sunmaktadır.

Preloaded IOL

Zaraccom Lenses IOL ürün yelpazesi içinde yer alan hidrofobik intraoküler lensler, önceden yüklenmiş, yeni ve kullanımı kolay lens enjektör sistemidir. Bu sistem, katarakt ameliyatı sırasında bir IOL’nin insan gözüne güvenli ve hassas bir şekilde implantasyonu için tasarlanmıştır. Sistem güvenli, verimli ve güvenilir kontrol özellikleriyle ergonomik olarak tasarlanmıştır.

Multifokal Lens Çeşitleri

Zaraccom Lenses IOL ürün gamı içinde yer alan Zaraccom multifokal GİL’lerde asimetrik ışık dağılımı kullanılmaktadır. Asimetrik dağılım ışığın %65’inin uzak, %35’inin yakın odak noktalarına tahsis edilmesiyle yapılmaktadır. Bu dağılım sayesinde mükemmel görüş sağlanmaktadır. Mükemmel görüş tüm mesafelerde optimum görsel performans sağlar. Göz bebeğinden bağımsız tasarımı sayesinde, düşük ışık koşullarında dahi iyi görüş sağlamaktadır.

Trifokal Lens Çeşitleri

Alsafit Fourier

Katarakt ve RLE cerrahisinde çığır açan inovasyon olarak kendini göstermektedir. 24 saat boyunca dengeli ışık dağılımı sağlamaktadır. Yani, aydınlatma koşullarından bağımsız olarak ışık dağılımı sağlayıp, kesintisiz görüş kalitesini desteklemektedir. Bu ürünler, hafif küresel aberasyon düzeltmesi ile kornea pozitif küresel aberasyonları kontrol etmek için tasarlanmıştır. Tüm optik bölgede (6 mm) ters apodizasyon ile donatılmıştır.

Akıllı Merceklere Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Kaliteli ve sağlıklı bir göz hayatına kavuşmanın en kısa yolu akıllı merceklerden geçmektedir. Özellikle görme kalitesini artırmak amacıyla geliştirilmiş akıllı lenslerle buna kavuşabilirsiniz. İster cerrah isterseniz hasta olun www.nemes.com.tr web sitemizi ziyaret ederek, akıllı mercekleri inceleyebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular ve bilgi almak için 0 850 840 0 069 iletişim hattıyla irtibata geçebilirsiniz. İsterseniz ana sayfadan whatsapp uygulamasıyla da iletişim kurabilirsiniz.

Ayrıca “iletişim” sayfasında bir form yer almaktadır. Bu formu doldurarak da gönderebilirsiniz. Ürünlerin fiyatları ve teslimatı konusunda gerekli bilgiyi ve desteği alabilirsiniz.

Akıllı Göz Merceği Nedir?

Akıllı Göz Merceği Nedir

Akıllı göz merceği ; multifokal (iki odaklı) ya da trifokal (üç odaklı) adı verilen, ameliyat ile gözün içine yerleştirilmiş olan çok odaklı göz içi lensleridir. Halk arasında “Akıllı Lens” olarak bilinen göz içi lensleri katarakt ameliyatları sırasında uygulanan vakalarda uzun süredir kullanılıyor.

Akıllı Göz Merceği Nasıl Yerleştirilir?

Katarakt ameliyatında gözün sertleşmiş, kesifleşmiş, görme yetisini önemli ölçüde azaltan lensi fako yöntemi ile çok küçük kesilerden temizlenir ve bunun yerine görmeyi sağlayacak olan yapay göz içi mercekleri de yerleştirilir. Katarakt ameliyatında monofokal yani tek odaklı lens takılan hastaların genellikle uzakta gözlük gibi ihtiyaçları ameliyat sonrasında kalmıyor. Aynı zamanda yakın için okuma gözlüğüne ihtiyaç duyuyor. Bu çok odaklı ve akıllı mercek geliştirilmesi ile birlikte bu merceklerin takıldığı hastalar katarakt ameliyatı sonrasında uzak ve yakın gözlük ihtiyaçlarından kısa zaman içinde kurtulabilirler.

Akıllı Mercekler Kimler için Tercih Edilir?

Gözümüzün içindeki bulunan doğal saydam lensimizin uzağa ve yakına odaklanma yeteneği 40 yaşından itibaren zamanla azalmaya başlar. Bu sayede de yakını görememeye başlarız. Bu odaklanma yeteneğini kaybeden lensi de fako yöntemiyle temizleyerek yerine çok odaklı (trifokal ya da multifokal) akıllı lenslerden yerleştirerek uzak, yakın hatta ara mesafede de net bir görüş sağlanabiliyor.

Akıllı Lens Tedavileri

Halk arasında “Akıllı Lens” olarak adlandırılan trifokal lensler, çok uzun bir zamandan beri katarakt ameliyatlarında uygun hastalar için kullanılırlar. Akıllı lensler, tek bir odak sorununun değil, çoklu odak sorunlarının da çözümüne yönelik imkan sunan üç odaklı olan göz içi lenslerdir. Bu sayede de gözü lazer tedavisi için uygun olmayan göz kırma kusuruna sahip olan hastaların göz tedavilerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Tedavi sonrasında ise, hastalar gözlüksüz olarak hem yakın hem de uzak mesafede odak gerektiren işleri tek başlarına yapabilirler.

İnsan gözünün odaklanma gücünün yaklaşık olarak %70’i kornea tabakası ise, %30’u ise doğal göz merceği sayesinde sağlanır. Sağlıklı bir göz içinde, doğal göz merceği yapısı ile esneyerek hem uzağa hem de yakın mesafelere rahat bir şekilde odaklanmamızı sağlar. Yaş ilerledikçe, özellikle 40 yaş sonrasında pek çok kişide göz esnekliğini zamanla kaybeder ve yakını görme sorunu da yaşamaya başlarız.

Akıllı Lens Tedavilerinin Sonuçları

Modern toplumda, bütün mesafeler için net görüş çok önemlidir. Özellikle de bilgisayar kullanımı, telefon ekranına bakma, televizyon seyretme ve kitap okuma gibi eylemler günlük hayatımızın temel rutininde yer etmiş olan eylemlerdir. Özellikle yakın görüşte yaşanan çeşitli sorunlar önemli ölçüde yaşam kalitesini düşürür.

Özellikle de gözlük ve kontakt lens kullanımı yakın görüşün düzeltilmesi için sıkça kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Bazı hastalar gözlük ya da kontakt lens kullanmayı bazı nedenlerden dolayı istemezler. Aynı zamanda lazer tedavisi de genel olarak 45 yaş ve üstü hastalar için uygun değildir. Bu hastalar için en sık önerilen tedavi yöntemi ise akıllı lens operasyonudur.

Clear lens extraction yani diğer adı ile saydam lens çıkarılması ile erken katarakt ameliyatı gerçekleştirerek hem hastaların ileride yaşayabilecekleri katarakt sorunlarının öncesinde önüne geçilir hem de orta, yakın ve uzak mesafelerde, gözlüksüz bir şekilde tam bir görüş elde etmeleri sağlanır.

Göz İçi Lens Kullanımı

Özellikle de ilerleyen yaşlarda sıkça gözlemlenen bir diğer durum ise, doğal göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucunda meydana gelen katarakt hastalığıdır. Hastalığın başlangıcında ise, uzak görüşte sorun yaşanıp, yakın gözlük kullanımı yaşamadan net görülmeye devam edilse de, süreç ilerlediği zaman yakın görüşte de zamanla bozulmalar olmaktadır.

Kataraktın kalıcı bir şekilde tedavisinin yapılması, yapısı bozulan doğal göz merceğinin cerrahi müdahale aracılığı ile eritilerek yerine yapay göz içi lens takılması uygulamasıdır. Aynı zamanda presbiyopi (yakını görme sorunu) tedavisinde de göz içi lensler sıkça kullanılabilir. Bu göz içi lensler farklı çeşitlere sahiptir. Aynı zamanda, odak noktalarına göre adlandırılır. Bunlar ise, bifokal (iki odaklı), monofokal (tek odaklı) ve trifokal (üç odaklı) lenslerdir. Akıllı lensler (üç odaklı göz içi lens) hem uzak hem de yakın orta mesafelerde hastalara net bir görüş sağlar. Hastalar göz içi mercekler aracılığı ile, bilgisayar kullanma, televizyon seyretme ve yakın okuma gerektiren tüm işleri tek bir lens ile yapabilir.