Akıllı göz merceği ; multifokal (iki odaklı) ya da trifokal (üç odaklı) adı verilen, ameliyat ile gözün içine yerleştirilmiş olan çok odaklı göz içi lensleridir. Halk arasında “Akıllı Lens” olarak bilinen göz içi lensleri katarakt ameliyatları sırasında uygulanan vakalarda uzun süredir kullanılıyor.
Akıllı Göz Merceği Nasıl Yerleştirilir?
Katarakt ameliyatında gözün sertleşmiş, kesifleşmiş, görme yetisini önemli ölçüde azaltan lensi fako yöntemi ile çok küçük kesilerden temizlenir ve bunun yerine görmeyi sağlayacak olan yapay göz içi mercekleri de yerleştirilir. Katarakt ameliyatında monofokal yani tek odaklı lens takılan hastaların genellikle uzakta gözlük gibi ihtiyaçları ameliyat sonrasında kalmıyor. Aynı zamanda yakın için okuma gözlüğüne ihtiyaç duyuyor. Bu çok odaklı ve akıllı mercek geliştirilmesi ile birlikte bu merceklerin takıldığı hastalar katarakt ameliyatı sonrasında uzak ve yakın gözlük ihtiyaçlarından kısa zaman içinde kurtulabilirler.
Akıllı Mercekler Kimler için Tercih Edilir?
Gözümüzün içindeki bulunan doğal saydam lensimizin uzağa ve yakına odaklanma yeteneği 40 yaşından itibaren zamanla azalmaya başlar. Bu sayede de yakını görememeye başlarız. Bu odaklanma yeteneğini kaybeden lensi de fako yöntemiyle temizleyerek yerine çok odaklı (trifokal ya da multifokal) akıllı lenslerden yerleştirerek uzak, yakın hatta ara mesafede de net bir görüş sağlanabiliyor.
Akıllı Lens Tedavileri
Halk arasında “Akıllı Lens” olarak adlandırılan trifokal lensler, çok uzun bir zamandan beri katarakt ameliyatlarında uygun hastalar için kullanılırlar. Akıllı lensler, tek bir odak sorununun değil, çoklu odak sorunlarının da çözümüne yönelik imkan sunan üç odaklı olan göz içi lenslerdir. Bu sayede de gözü lazer tedavisi için uygun olmayan göz kırma kusuruna sahip olan hastaların göz tedavilerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Tedavi sonrasında ise, hastalar gözlüksüz olarak hem yakın hem de uzak mesafede odak gerektiren işleri tek başlarına yapabilirler.
İnsan gözünün odaklanma gücünün yaklaşık olarak %70’i kornea tabakası ise, %30’u ise doğal göz merceği sayesinde sağlanır. Sağlıklı bir göz içinde, doğal göz merceği yapısı ile esneyerek hem uzağa hem de yakın mesafelere rahat bir şekilde odaklanmamızı sağlar. Yaş ilerledikçe, özellikle 40 yaş sonrasında pek çok kişide göz esnekliğini zamanla kaybeder ve yakını görme sorunu da yaşamaya başlarız.
Akıllı Lens Tedavilerinin Sonuçları
Modern toplumda, bütün mesafeler için net görüş çok önemlidir. Özellikle de bilgisayar kullanımı, telefon ekranına bakma, televizyon seyretme ve kitap okuma gibi eylemler günlük hayatımızın temel rutininde yer etmiş olan eylemlerdir. Özellikle yakın görüşte yaşanan çeşitli sorunlar önemli ölçüde yaşam kalitesini düşürür.
Özellikle de gözlük ve kontakt lens kullanımı yakın görüşün düzeltilmesi için sıkça kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Bazı hastalar gözlük ya da kontakt lens kullanmayı bazı nedenlerden dolayı istemezler. Aynı zamanda lazer tedavisi de genel olarak 45 yaş ve üstü hastalar için uygun değildir. Bu hastalar için en sık önerilen tedavi yöntemi ise akıllı lens operasyonudur.
Clear lens extraction yani diğer adı ile saydam lens çıkarılması ile erken katarakt ameliyatı gerçekleştirerek hem hastaların ileride yaşayabilecekleri katarakt sorunlarının öncesinde önüne geçilir hem de orta, yakın ve uzak mesafelerde, gözlüksüz bir şekilde tam bir görüş elde etmeleri sağlanır.
Göz İçi Lens Kullanımı
Özellikle de ilerleyen yaşlarda sıkça gözlemlenen bir diğer durum ise, doğal göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi sonucunda meydana gelen katarakt hastalığıdır. Hastalığın başlangıcında ise, uzak görüşte sorun yaşanıp, yakın gözlük kullanımı yaşamadan net görülmeye devam edilse de, süreç ilerlediği zaman yakın görüşte de zamanla bozulmalar olmaktadır.
Kataraktın kalıcı bir şekilde tedavisinin yapılması, yapısı bozulan doğal göz merceğinin cerrahi müdahale aracılığı ile eritilerek yerine yapay göz içi lens takılması uygulamasıdır. Aynı zamanda presbiyopi (yakını görme sorunu) tedavisinde de göz içi lensler sıkça kullanılabilir. Bu göz içi lensler farklı çeşitlere sahiptir. Aynı zamanda, odak noktalarına göre adlandırılır. Bunlar ise, bifokal (iki odaklı), monofokal (tek odaklı) ve trifokal (üç odaklı) lenslerdir. Akıllı lensler (üç odaklı göz içi lens) hem uzak hem de yakın orta mesafelerde hastalara net bir görüş sağlar. Hastalar göz içi mercekler aracılığı ile, bilgisayar kullanma, televizyon seyretme ve yakın okuma gerektiren tüm işleri tek bir lens ile yapabilir.